Yüz, Burun ve Dudak Dolgusu

Yüz, Burun ve Dudak Dolgusu

Yüz, Burun ve Dudak Dolgusu; Dolgular adında anlaşılacağı üzere bir alanı doldurmak için kullanılan tıbbi ürünlerdir. Aşağıda estetik amaçlı kullanılan dolgularla ilgili çok detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Dolgular ne amaçla kullanılır:

Dolgular derideki kırışıklıkların tedavisi, çeşitli alanlara hacim vermek ya da şekil kazandırmak amacıyla üç temel şekilde kullanılırlar. Yüz bölgesindeki en sık kullanım sebeplerinden birisi dudak, alın, çene gibi bölgelere şekil ve hacim kazandırmaktır. Bir diğer kullanım alanı ise yaşlanmanın belirtilerini azaltma üzerinedir. Yaşlanma ile beraber yüzün çeşitli bölgelerinde şu değişiklikler görülür;

• Göz altı alanda çukurlar oluşabilir.

• Burun kenarlarında nazolabial oluk (hüzün çizgisi) olarak da adlandırılan ve dudak kenarlarına doğru uzanan oluklar oluşabilir.

• Dudak kenarlarından çeneye doğru uzanan (marionette) oluklar oluşabilir.

• Alın bölgesinde kas hareketlerinin fazlalığı nedeni ile deride enine kırıklar oluşur.

• Kaş arasında çatma kaslarının fazla hareketi nedeni ile deride dikey kırıklar oluşabilir.

• Orta yüz ve şakaklar hacim kaybeder.

• El üzerinde hacim kaybı gerçekleşir ve tendonlar belirginleşir.

Dolgu uygulamasının botoks uygulamasından farkı nedir?

Dolgu uygulamaları, mimiklerle oluşan kırışıklıklara etkili olan botulinum toksin uygulamalarından farklı olarak daha ziyade statik yani mimik yapmazken olan kırışıklıklara etkilidir. Öte yandan örneğin alın bölgenizde enine, kaş aranızda dikey kırışıklıklar var ise dolgu uygulamasından önce bu bölgedeki kırışıklıkların sebebi olan kasların gevşetilmesi yani botox uygulaması daha uygun olacaktır. Aksi halde kırışıklıkların altı doldurulsa bile kaslar halen aktif olduğu için doldurulan kırığın hemen yanından yeni kırışıklık hattı oluşması muhtemeldir.

Dolgu uygulaması ağrılı bir işlem midir:

Uygulama öncesi dolgu yapılacak alan temizlenip bir anestetik krem sürüldükten sonra 30 dakika uyuşması beklenir. Uygulama sırasında ise hastanın maksimum konforu için lokal anestetik (bölgesel uyuşturucu) içeren dolguların kullanılması tercih edilir. Bu sayede çoğu hasta için işlemler oldukça konforludur.

Dolgular eritilebilir mi:

Hyaluronik asit dolgular evet eritilebilir. Ancak eritme işlemi risk yaratan acil haller dışında önerilmemektedir. Zira eritme ile sağlam dokudaki hyaluronik asit miktarında da geçici de olsa azalma gözlenebilir.

Dudak dolgusu:

Dudak dolgusu işlemi dudağa hem hacim hem de şekil vermek amacı ile uygulanan bir işlemdir. Bununla beraber bazı dudaklarda olan asimetriler de dolgu ile tedavi edilebilir.

Dudak dolgusu nasıl yapılır, şekli ne zaman görülür:

Dudak dolgusu, dudağınız anestetik özellikli bir krem ile uyuşturulduktan sonra uygun alanlara iğne veya ile enjeksiyon yapılarak uygulanır. Bu işlemin konforunun en fazla olması için dudak dolgusunun kendinden anestetik madde içeren formları (lidokainli) tercih edilebilir. Yapıldığı anda şeklini kazanır, ancak ilk birkaç gün hafif bir şişlik olabilir. 1-2 hafta civarı şekli tamamen oturmuş olur.

Göz altı (ışık) dolgusu:

Yüzde yaşlanma etkilerinin yüzde ilk görülmeye başladığı alan olan göz çevresi çukurlukları, dolgular ile tedavi edilebilir. Bu uygulama göz altı ve göz üstündeki çukur alanlara da yapılabilir. Göz altı çukurlara yapıldığı zaman ışığın bu alandaki kırılması hafifleyeceğinden daha parlak, düz ve dinç bir görünüm elde edilir. Kanül denilen ucu künt çubuklar ile tatbiki uygundur.

Nazolabial dolgu (hüzün çizgisi dolgusu)- marionette dolgusu:

Yaşlanma ile burun kenarlarından aşağı doğru uzanan (Nazolabial) derin oluklar oluşur. Bu oluklar ağız kenarından çeneye doğru da (Marionette) uzanabilir. Bunlar uygun hastalarda dolgu ile tedavi edilebilir. Uygun olanı bu olukların dolgu ile daha hafif daha genç görünmesinin sağlanmasıdır. Ancak yukarıda da bahsedildiği üzere bu olukların tamamen silinmesi doğal olmayan maymuna benzer istenmeyen bir görünüm doğurabilir. İğne ya da kanül ile uygulanır.

Orta yüz dolgusu – elmacık kemiği dolgusu:

Orta yüz bölgesi yaşlanmanın kendisini özellikle hacim kaybı olarak gösterdiği bir alandır. Orta yüz ile göz altı birbirleri ile ilintili olmasına rağmen orta yüz dolgusu olarak göz altı ışık dolgusu ile aynı kalınlıkta dolgu uygulanmaz. Orta yüzde derin bölgede işlem yapıldığı daha kalın yapıda dolgu yapılabilir. Dolgu uygun hastada elmacık kemikleri üzerine doğru da yayılabilir. Ancak burada yüzü istenmeyen şekilde genişletmemeye dikkat etmek gerekir. Bu bölgenin dolgusunda önemli olan optimum miktarda yapmaktır. Aksi halde fazla miktarda yapıp orta yüzü şişirip sarkıklığı dolgu ile tedavi etmeye çalışmak doğal olmayan şişik maske gibi bir yüzle sonuçlanır. Kanül denilen özel ucu künt çubuklar ile uygulanır.

Çene dolgusu – jaw line dolgu:

Çene bölgesinde hem hacim hem de şekil vermek için dolgu uygulaması yapılabilir. Çenesi geride olan kişilerin çenelerini belirginleştirmek ya da çene konturunu ortaya koymak için uygulanabilir. Kanül ile uygulanır.

Şakak (temporal) dolgusu:

Yaşlanma ile şakaklarda ve şakaklar ile saçlı derisi alanda da bir hacim kaybı ve çökme gözlenebilir. Bu alanlara da dolgu uygulaması yapılabilir. Kanül veya iğne ile uygulanır.

Alın dolgusu:

Alın dolgusu yaşlanmadan bağımsız olarak alın bölgesinde çöküklük ya da maskülen görünümü olan kadınların bu bölgenin daha yumuşak görünmesi için tercih ettikleri bir dolgu türüdür

Burun dolgusu:

Hayatınızın herhangi bir döneminde burun ameliyatı yaptırmayı düşünüyor iseniz burun dolgusu yaptırmanız önerilmez. Zira bu dolgu çok hafif de olsa bir iyileşme neticesinde ameliyat için görülmesi beklenen taze dokularda değişiklik yapabilir. Ancak ameliyat olmayı düşünmeyen uygun hastada dolgu uygulaması mümkündür.

Burun dolgusu için uygun muyum:

Öncelikle burun dolgusunun tüm dolgularda olduğu gibi hacim veren yani büyüten bir işlem olduğunun bilinmesi gerekir. Örneğin bir kemeriniz var ve bunun sebebi burun ile alın geçişiniz arasındaki burun kökünüzdeki derin çöküklük ise bu bölgeye dolgu uygulanması burun kemerinde bir kamuflaj yapabilir. Ancak böyle bir çöküklüğünüz yok ise kemeri yok etmek için buraya uygulanacak bir dolgu, burada bir yükselmeye ve doğal olmayan ‘Yunan’ tipinde bir burun ile sonuçlanır. O nedenle burun dolgusu öncesi burnun hem ameliyat hem de dolgu konusunda tecrübeli bir hekim tarafından detaylı muayenesi en uygunudur.

Burun dolgusu yaptırdım ancak şimdi ameliyat olmak istiyorum, ne kadar beklemeliyim, eritilebilir mi:

Hyaluronik asit dolguları dışarıdan hyaluronidaz enzimi vererek eritmek mümkündür. Ama ideali dolgunun kendi kendine erimesini beklemektir. Çünkü dolgu uygulanması ile gerçekleşen doku iyileşmesi, eritici enzim uygulanması ile bir safha daha ileri gerçekleşmiş olacaktır. Ameliyatta daha taze dokularla çalışmak için kendiliğinden erimesini beklemek daha uygundur. Bu süre de dolguya ve kişiye göre değişmekle beraber ortalama 1 yıldır.