jinekomasti

Jinekomasti

Jinekomasti Terimi:

Jinekomasti terimi, Latince kökenli olan iki kelimenin birleşmesinden oluşmuştur: jineko (kadın) ve masti (meme). Kelime anlamı olarak jinekomasti “kadın memesi” demektir. Bu kelimenin Türkçedeki tam karşılığı, “kadın tipi meme” olarak ifade edilmektedir. Günümüz literatüründe, erkeklerde görülebilen kadın tipi memeye jinekomasti denilmektedir. Bu durum tek taraflı olabileceği gibi her iki memede de görülebilir. Belirgin bir meme büyüklüğü, bir erkeğin sosyal ve psikolojik yaşamını derinlemesine etkileyecektir. Peki, jinekomasti tam olarak hangi neden veya nedenlerden ötürü meydana gelmektedir?

Jinekomasti Nedenleri:

Jinekomasti gelişiminde çok çeşitli nedenler olabilir. Hormonal bozukluklar ve düzenli kullanılan bazı ilaçlar, jinekomasti gelişimine neden olabilir. Kronik karaciğer, tiroid ve böbrek hastalıklarının yanı sıra, siroz hastalığı ve uyuşturucu kullanımı da jinekomasti nedenleri arasındadır. Kilo almak ve kaslı görünmek için alınan steroid ve benzeri ilaçlar da yine jinekomasti nedenidir. Son olarak hormon salgılayan bazı kanser türlerinin veya direkt erkek tipi meme kanserinin de jinekomasti oluşumuna neden olabileceği unutulmamalıdır. Ancak çoğu zaman jinekomastinin nedeni idiopatiktir, yani tespit edilememektedir.

Jinekomasti Tipleri:

Jinekomasti, meme dokusu kaynaklı (glandüler jinekomasti), yağ dokusu kaynaklı (lipomatöz jinekomasti) veya her iki dokudan da kaynaklı (mikst tip jinekomasti) olabilir. Toplumdaki mikst jinekomasti sayısı diğer iki grup jinekomastiye kıyasla daha fazladır. Jinekomastinin hangi doku veya dokulardan kaynaklandığının anlaşılması tedavi planını da belirleyeceği için, doktorunuz ameliyat öncesi sizi detaylı muayene edecek ve sizden bir meme ultrasonografisi isteyecektir.

Jinekomasti Görülme Zamanları:

Jinekomasti erkeklerde hayatın üç evresinde daha sık görülür. Bebeklerde anneden geçen östrojen hormonları nedeni ile geçici jinekomasti görülebilir. Tedavisinde takip yeterlidir. Ergenlikte yine hormonlara bağlı nedenlerden ötürü geçici jinekomasti görülebilir. Bu tip jinekomasti genelde 18 ayda kaybolur. Jinekomastinin üçüncü görülme zamanı ise erişkinliktir. Bu tip jinekomasti, çoğu zaman cerrahi yöntemler ile tedavi edilir.

Jinekomasti Tedavisi:

Jinekomasti tedavisinde altta yatan nedenin araştırılması, tedavinin tam ve uygun yapılabilmesi için büyük önem ve gereklilik arz eder. Yağ dokusundan zengin bir jinekomasti için en uygun tedavi liposuction işlemi olacaktır. Bu işlemde her memeden 1’er cm’lik iki delikten girilerek memenin içindeki yağlar dışarı alınır. Meme dokusundan zengin tip jinekomastide normal liposuction yetersiz kalabilir. Bu durumda meme dokusunu bölüp dışarı almaya yarayan özel uçlar gerekebilir.

Yine ileri derecede cilt fazlalığı olan vakalarda VASER ya da Lazer liposuction sistemi ile cilt sıkılaşması sağlanabilir. Kimi zaman da tüm bu yöntemler yeterli olmamakta, çok ileri durumlarda meme dokusu ile beraber direkt cilt çıkarılması da gerekebilmektedir. Nispeten ufak, yağlı memelerde bölgesel uyuşma ve sedasyon diye tabir edilen sakinleştirici verilme işlemi hasta konforu ve işlem başarısı için yeterli olurken daha büyük veya meme dokusu daha fazla olan memelerde genel anestezi tercih edilmektedir. İşleminiz lokal anestezi veya sedasyon altında yapılmış ise aynı gün taburcu olmanız mümkündür. Genel anestezi almanız durumunda ise 1 gece hastanede yatmanız önerilir.

Jinekomasti İyileşmesi:

Jinekomasti ameliyatı sonrası iyileşme oldukça hızlıdır. Ameliyat ortalama olarak 1-1,5 saat sürmektedir. İşleminiz bittikten sonra göğüs bölgenize bir bandaj sarılır. Bu bandaj ertesi gün özel bir korse ile değiştirilir. Sonraki 1 ay korse kullanımına devam etmeniz istenecektir. Normal yaşantınıza dönmeniz takriben 3 ile 5 gün arasında mümkün olacaktır. Ancak aktif bir biçimde spor yapıyorsanız bu faaliyetinizden 1 ay boyunca uzak kalmanız gerekebilmektedir. Ameliyattan sonra 6. ayda iyileşmeniz tamamlanmış, ödemleriniz geçmiş ve sonucunuz net olarak ortaya çıkmış olacaktır.

Jinekomasti İlaç ile Tedavi Edilebilir mi:

Jinekomastiye neden olan faktör belirlenebilir ise bu durumun tedavisi jinekomastide gerileme sağlayabilir. Hormonal bir dengesizlik varlığında, östrojen karşıtı ilaç kullanımı ile jinekomasti kısmen tedavi edilebilir. Bu tip ilaçlar, mutlaka bir endokrinolog (hormon hastalıkları uzmanı) denetiminde kullanılmalıdır. Ancak hastaların %80’inde beklenen gerileme tam olmaz ve ilaç kullanımı, ameliyat gereksinimini ortadan kaldırmaz.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Meme Büyümesi Tekrarlar mı:

Bu ameliyat ile fazla meme dokusu tamamen alındığı için tekrarlama beklenmez. Ancak kişi ameliyattan sonra 20-30 kilo gibi ciddi rakamlarda kilo alır ise yağ birikmesi tüm vücutla beraber bu bölgede de gerçekleşeceği için benzer bir durum oluşabilir. O nedenle ameliyattan sonra aşırı kilo alınmamasına özen gösterilmesi gerekir.

Jinekomasti Ameliyatı İçin Uygun Yaş Nedir:

Bu ameliyat için en erken yaş 18’dir. Zira yukarıda da bahsedildiği gibi bu yaşa kadar ergenlik döneminde gelişen jinekomasti kendi kendine gerileyebilir ve hiçbir tedavi gerektirmeyebilir.